„Pörögjenek a szoknyák, dobogjanak a csizmák, repüljenek a pántlikák!” szól évről évre a felhívás. Határon innen és túl egyre több ember hallja meg ezt az üzenetet és csatlakoznak az „Egy nap népviseletben” kezdeményezéshez intézményi szinten, egyesületként vagy épp magánemberként. A kezdetben félve meghirdetett esemény mára bejárta a Kárpát-medencét, eljutott Dél-Amerikába és Ausztráliába, így egy napra összekapcsolódhatunk a népviseletek segítségével a világban élő magyarsággal.

A kezdeményezés célja, hogy felhívja a figyelmet a népviseletek szépségére, sokszínűségére, közös értékeinkre, hagyományaink továbbélésére. Kapocsként szolgálhat egymástól távol lévő közösségek között, erősítheti összetartozás-tudatunkat. A kezdeményezés azt is képviseli, hogy népviseletünk nemcsak színpadra, táncházba vagy múzeumba való, hanem akár a mindennapok része is lehet, hiszen teljes viseletünk vagy ennek egy-egy része bátran hordható a hétköznapokban is.

Bár a járványügyi helyzet miatt nem szervezhetünk közösségi programokat, bátorítunk mindenkit, hogy otthon is vegyük fel a népviseletünket, éltessük tovább a hagyományt, mutassuk meg a világnak milyen kincsünk van. Ugyanakkor ne felejtsünk el vigyázni egymásra, tartsuk be a járványügyi előírásokat.

Nincs más feladatod, mint:

  • Jelentkezz az eseménybe: https://tinyurl.hu/Crqg/
  • Készíts egy képet április 24-én és töltsd fel az eseménybe.
  • Használd a #nepviseletnapja #egynapnepviseletben hashtage-t.

Találkozzunk április 24-én a VII. Népviselet napján! Legyen (online is) népviselettől színes a világ!