…énekeltük március elején a rimóci IKSZT előtt. Nem először tartotta tréninghétvégéjét Palócföldön a budapesti székhelyű Hencida Népművészeti Egyesület, Buják és Érsekvadkert után ezúttal Rimócon.  Az egyesület egy fiatalok által életre hívott önkéntes kezdeményezés, mely a magyar kulturális örökségünk XXI. században is megélhető revival formáját tartja életben. A köznapi értelemben csak egy civil szervezet, melynek célja „a Kárpát-medence néptánc és népművészeti örökségének megismerése, éltetése, terjesztése és bemutatása.” A valóságban mindez sokkal több és mélyebb tartalommal bír számunkra: a népművészet egy eszköz, a közösség cél és megtartó erő, az örökség ami összeköt, a misszió felelősség és küldetés. A népművészeti tevékenységhez elengedhetetlennek gondoljuk a lokális közösségek személyes felkeresését.

Fontosnak tartjuk a közösségépítést, ezért olyan alkalmakkor, mint a tréninghétvégék vagy a nyári táboraink szeretnénk az adott falu életének is részesei lenni, akár saját tudásunk átadásával, közösségi példamutatással, vagy egyszerű nyitottsággal és a helyiek megszólításával. Nem történt ez másként Rimócon sem. Miután egy napon keresztül tanultuk a rimóci csárdást az IKSZT épületében, az este folyamán Beszkid József bemutatta nekünk a Rimóci rezesbandát, Bablena Ferenc néhány katonadalt énekelt nekünk, Paluch Norbert betekintést adott a rimóci hagyományokba, felesége pedig a Hagyományőrző Együttes tevékenységéről mesélt, mindezt egy közös tánccal zártuk. De ennyivel nem ér véget a sor. A rimóciak vendégszeretetét élvezhettük a Falumúzeumban, a Főkötő Múzeumban és nem utolsó sorban a Gondozási Központban is, valamint Bablena Piroskának köszönhetően meg tudtuk azt is, milyen volt régen és milyen ma egy igazi falubeli viselet.

A helyiek nyitottságának köszönhetően tartalmas hétvégét tudhatunk a hátunk mögött. A Rimócon tapasztaltak sejtetni vélik számunkra, milyen is lehetett egy élő faluközösség, amely az értékes és sokszínű gyökerekre támaszkodva büszkén éli meg mindennapjait. Köszönjük Rimócnak a vendéglátást!

A program a Nemzeti Család és Szociálpolitikai Intézet támogatásával valósult meg.