A saját népzenéjükre táncoló magyarok lelkesedése az amerikaiakat, sőt, még a japán turistákat is magával ragadta.

2014. június 4-én este, a Hencida Néptáncegyüttes berkein belül működő Steps For Culture elnevezésű, táncosokból és muzsikusokból álló csoport flashmobot hirdetett a Times Square-en, a New Yorkban élő magyarok közreműködésével – számolt be a A Tengerentúlról jelentem című blog. A Times Square-en rengeteg lelkes magyar gyűlt össze – fiatal és idősebb egyaránt -, hogy vidám zenével és tánccal, meglepetésszerűen birtokba vegye a 44. utca és Hetedik Sugárút környékét. Nem csak magyarok, de amerikaiak is egyre nagyobb számban gyűltek a zenés-táncos mulatság köré, ami mágikus erőként vonzotta az újabb és újabb nézelődőket. Még a a Times Square Mickey egere is tátott szájjal hallgatta a hegedűlány szólóját, és a japán turisták is inkább a táncoló magyar sokadalmat fényképezték a többi látványosság helyett.

Az összejövetel szervezői meghatottan köszönték meg a résztvevőknek az érdeklődést, valamint azt, hogy jelenlétükkel különlegessé tették ezt az alkalmat. Bizonyították, hogy a határon kívüli magyarság összetartására számítani lehet – írja a blog. A villámcsődület további helyszínei: Sao Paolo, Buenos Aires, San Francisco, Perth, Sydney, Zágráb, Innsbruck, Montreal, Sarasota, Budapest, Várpalota és Brisbane.

A Steps For Culture csoport azzal a kifejezett és különleges céllal jött létre, hogy a határokon kívül élő magyarokhoz szóljon. A közösségben olyan profik, amatőrök, hivatásos és önkéntes tagok vesznek részt, akik számára a magyarság összetartása missziós feladat. A cél: a tánc és a zene segítségével kulturális lökést adni a határon túl élő magyar közösségeknek, erősíteni az anyaország és a diaszpóra közötti kapcsolatot.

Forrás: A Tengerentúlról jelentem