Egy novemberi péntek délután az arra járók érdekes dologra figyelhettek fel az egyik budapesti parkolóban. Az éppen beköszöntő rossz idő ellenére egy csapat fiatal lelkesen pakolt bicikliket egy kisbuszba. 

A Hencidások ismét útnak indultak, hogy újabb gyönyörű tájakat ismerjenek meg a határon innen és túl, ezúttal kerékpárral. A bázis ezúttal az Őrségben lévő Őrimagyarósd volt, innen kerekeztünk át Szlovéniába, útbaejtve a környék látnivalói közül néhányat.

Péntek délután indultunk, minden jól alakult, a biciklik is pont befértek a kisbuszba. Mi is beültünk az autókba, hiszen hosszú út állt előttünk, igyekeztünk minél hamarabb útra kelni. Több, mint 250 kilométert autóztunk, így viszonylag későn értünk a szállásunkra. Az Őrségi Csillagfény Szállóban vendégeskedtünk. Gyorsan megvacsoráztunk, aztán kényelmes, meleg szobák vártak bennünket. Úgy döntöttünk, hogy időben lefekeszünk, mert másnak korán volt az ébresztő, vártak minket a dimbek-dombok. 

Szombat reggel néhányan már hatkor izgatottan kipattantunk az ágyból, de a túrafelelős vissza is terelgetett bennünket a takarók alá, mert sajnos esett az eső és az előjelzések azt mutatták, hogy ez még néhány óráig nem is fog változni.

Hét óra körül mégis megszólalt az ébresztő, elindult a készülődés, reggelizés, bringaszerelés. Az eső továbbra is esett, így még bőven volt idő mindenre.

Végül elállt az eső, így útnak indult a csapat. Mivel később indultunk és az őrségi domboktól is megijedtünk egy kicsit, az eredetileg tervezett 120 km helyett 81 km-t tekertünk, kicsivel kevesebb mint 6 óra alatt. Ez nagyon szép teljesítémény a csapattól. Összesen huszan voltunk, nagyjából együtt kerekeztünk, de a sort mindig a sereghajtó zárta, így biztosak lehettünk benne, hogy nem hagyunk hátra senkit. A buli egyébként a sor végén volt a legjobb, mert a sereghajtó bringáján volt egy hangfal, így ott még zenét is lehetett hallgatni. 🙂

Ebédünket a veleméri templomkertben ettük meg, ahol rögtönzött idegenvezetést is hallgattunk a templom építészetéről, freskóiról és a hozzá kapcsolódó legendákról, szimbolikáról. Szlovéniába Magyarszombatfánál mentünk át. Mivel mindkét oldalon a határhoz közeli falvakon át vezetett az utunk, jelentős különbségeket nem tapasztaltunk a két ország között. A dombokon fel-le tekerve itt is-ott is elfáradtunk.

Végül délután 5 óra körül már a szállásunkon voltunk, gyorsan rendbe kaptuk magunkat, aztán indultunk is vacsorázni, ahol finomabbnál finomabb őrségi ételeket ettünk. Például az Őrség Aranyával (tökmagolaj) leöntött káposztasalátát. Óriási adagokat hoztak ki, de az egész napos biciklizés után hamar eltűnt a tányérokról az a rengeteg rántotthús.

Vacsora után siettünk a Pajta Bisztróba, hiszen ott tartottunk moldvai táncházat. A zenészek és a tánctanárok nagyon becsületesen helyt álltak egy ilyen fárasztó nap után, sőt, többen is beálltunk táncolni, úgy tűnik, maradt még bennünk egy kicsi lendület. A táncházba sokan jöttek, gyerekek és felnőttek egyaránt. Így aztán szép nagy köröket tudtunk alkotni, nagyon jó volt a hangulat, jót táncoltunk a hosszú nap levezetéseképpen.

Szombat este az egyik szobában teljesen osztálykirándulásos hangulat lett, beszélgettünk, Honfoglalóztunk. Nagyon jó volt pihenni, kellemesen elfáradva, a sok friss levegőtől kipirulva, teli hasakkal, csak úgy együtt lenni.

Vasárnap reggel is volt ébresztő, de ezúttal egy nagyon kellemes fajta, hiszen ágyba kaptuk a kávét. Szép lassan végül mindenki felébredt, reggeliztünk, aztán néhányan hozzáláttak az ebéd készítéséhez, míg a többiek egy műhelyfoglalkozás keretében az egyesületünk következő néhány évét igyekeztek megtervezni.

A workshop nagyon jól sikerült, közben elkészült az elképesztően finom babgulyás. Nem tudom a többiek hogy vannak vele, de én még ilyen finom babgulyást nem ettem. 🙂 Mindig jó étvágyú a társaságunk, így általában bőven rászámolunk az adagokra, de ebből alig maradt.

Végül összepakoltunk és a kerékpárokat szállító kisbuszból és a négy autóból álló kis karavánunk elindult hazafelé.

Nagyon jó hétvége volt, várom a következőt! 🙂

Holló Anna

A hétvégét a „Kerékpárral 7 határon át” programsorozat támogatta.