A Balaton Londoni Néptánccsoport és a Hencida Néptáncegyüttes előadása, táncház

KÉPGALÉRIA

A Jezsuita Sziget keretében a szeptember 19-én rendezték meg a néptánc-bemutatóval egybekötött táncházat a Balaton Londoni Néptánccsoport és a Hencida Néptáncegyüttes közreműködésével. Vidám, színes volt ez az este, és tovább színesítette az eddig is változatos programsorozatot. Tettek erről a táncosok, a zenészek és a nézők-résztvevők is.
A Balaton Néptánccsoport Angliából, Londonból jött el hozzánk. Több mint negyven éve alakult az együttes. Tagjai számára különösen vonzó a magyar kultúra gazdagsága, és ennek egyik leggazdagabb ága, a néptánc. „Ezek az angolok” tehát – különös módon – meg akarják mutatni mindenkinek a magyar táncot. Koreográfiáikkal felléptek már nemzetközi színpadokon, fesztiválokon is – vezetőjük, aki kicsit beszél magyarul mégis arra büszke, hogy táncolhattak Vajdaságban, Erdélyben, és most Magyarországon is.
A Hencida Néptáncegyüttes egy sokak által ismert, Budapesten működő, egyetemista fiatalokból álló tánccsoport. Egy átlagos táncegyüttesnél azonban valamivel többek: az emblémájukban is szereplő egymás felé forduló lábak nem csak az egymással szemben táncolást, hanem az egymásra figyelést, az egymás felé fordulást is jelképezik. Egyik tagjuk értékként emlegette a néptáncot, aminek fenntartása, bemutatása és átadása a céljuk.
Az „értékek bemutatása” során a Balaton Néptánccsoporttól láthattunk egy dunántúli ugróst, egy eleki táncot, kerezsi leánytáncot, székelyföldi koreográfiát, és végül egy szatmári táncot, amelyben a lányok-asszonyok magyarul (!) énekelték a népdalokat. A négytagú csoportnak hatalmas sikere volt, a közönség számára meglepő (és elgondolkodtató) volt, hogy néhány nyugat-európai ember ilyen szépen megéli a magyar népi kultúra egy részét. A Hencida Néptáncegyüttes lőrincrévi, györgyfalvi, moldvai és mezőségi táncokat mutatott be nekünk, valamint egy gyönyörű moldvai népdalcsokrot. Az élettel teli koreográfiák lenyűgözték a közönséget – mindannyiunk számára nyilvánvalóvá vált, hogy ezek a társaink mennyire élvezik a táncot.
A „értékek átadása,” a táncház is nagyon jó hangulatban telt a „hencidás” táncosoknak és zenészeknek köszönhetően. A bemutató hatására sokan kedvet kaptak, hogy kipróbálják magukat: körtáncoknál két kört kellett alakítani, hogy mindenkinek legyen elég helye; a páros táncoknál a fiúk alig tudtak válogatni a sok szép leányzó közül… Tanultunk moldvai táncokat, a széki táncrend táncait és magyar palatkait. Megtapasztalhattuk az együtt táncolás örömét, rendkívül jól szórakozunk.
Köszönet a sok élményért a szervezőknek, a tánccsoportok vezetőinek, a táncosoknak és a zenészeknek!
Mohay Borbála
Szent Ignác Jezsuita Szakkollégium