Hogyan lehet elhitetni az emberekkel, hogy jobb olyan életet élni, amelyben jelen van a Krisztusban való hit, a templombajárás, Bibliolvasás, a bizalom megmutatása?

A mai embert számokkal, statisztikákkal próbálják meggyőzni, amelyek átütő erejűek, hiszen évről-évre több depressziós, öngyilkos, fedél nélkül maradt és szenvedélybeteg él Magyarországon. A számokat bemondják, érvelnek, a hatás elmarad. Mások példákat hoznak elénk, példázatokban beszélnek, hasonlatokat, régi mondásokat emlegetnek.

<Tábor Mezősason

A meggyőzés itt is elmarad. Fontos, az is hogy miről akarnak meggyőzni bennünket és az is hogy kik. 2010. július 20-ától Mezősason ütött tábort a Hencida néptáncegyüttes. Harminc fiatal egyetemista érkezett az alig hétszáz főt számláló településre, azzal a céllal, hogy megmutassák és megszeretessék a magyar népzenét és néptáncot. Délelőttönként próbáltak, ebéd után pihentek este pedig folytatták a táncolást és zenélést. Zenét és táncot hoztak a település életébe. Azt a feladatot vállalták, hogy a zene és a tánc segítségével formálják Mezősas lelkületét, ösztönözzék az itt élő embereket a közösségek kialakítására, beszélgetésekre és közös imádságra. Példát mutatva jöttek el a szerdai Bibliaórára, amelyet a gyülekezeti teremben tartottunk.

Közös focimeccs

Csütörtök délelőtt a Mezősasi Idősek Klubbjának tagjai és a gyülekezeti tagok megtanították a csigakészítés fortélyára az érdeklődő fiukat és leányokat. Pál apostol ezt írja: „Nem önmagunkat ajánljuk ismét nektek, hanem lehetőséget adunk nektek a velünk való dicsekvésre, hogy legyen mit felelnetek azoknak, akik azzal dicsekednek, ami csak látszat és nem azzal, ami a szívben van” (2 Kor. 5:12). A néptáncosok és népzenészek azt mutatták meg, ami a szívükben van. Ami a szívben van az a igazi, az az igazság, amit a szívünkon hordunk és akit a szivünkbe zárunk az fontos igazán. Amit az ember szíve hordoz, az elpusztíthatatlan és kitörölhetetlen. Mezősas a szívére vette a fiatalokat, étellel, bográccsal, szállással, pogácsával, süteménnyel és üdítővel. Hatalmas sikert aratott a közös focimeccs, amelyben olykor a helybéli felnőtt csapat, olykor a vendégek kerekedtek felül.

Mindenkiben él a szép emlék

A tábortűz mellet közösen beszélgettünk és tanultuk a szatmári verbunkost. Mindez a szívünkre hatott és jó volt átélni, hogy az élet több mint látszat. Ebben az esztendőben is körülvesznek bennünket a látszatemberek látszat cselekedeti, ami mögött nincs szív és sokszor értelem sem. Látszat cégek, látszat beruházások látszat megoldások kereszttüzében élünk, amelyet a Hencida együttes megtört. Eredetiséget, egyszerűsége és szeretetet tanulhattunk tőlük.

Velkey Róbert az ötlet kitalálója és a programok szervezője széles mosollyal, köszönte meg a szeretetet és gondoskodást. Ha valaki Krisztusban van új teremtés az, mert másképpen gondolkodik, másképpen érez, másképpen nyilvánul meg. Mást ad, mert másnak is látszik. Mer másnak látszódni. Aki ezt felvállalja megkapja a békéltetés szolgálat Krisztus követei lehetünk, akik nemcsak teremthetnek békességet, hanem meg is őrizhetik azt.

Szombat este nagy sikert aratott a táncház, amelyen ott volt Mezősas apraja-nagyja és fontos volt a vasárnapi istentisztelet, ahová a csapat szinte valamennyi tagja eljött. A békesség követeivel együtt imádkoztuk valamennyi családért és ez a szívben maradt. Az emberek meggyőzése ma a fő feladat és ez ránk maradt a Magyar Református Egyház szolgálatában is. A Hencida néptánc együttes és zenekar vasárnap délután elment Mezősasról, de a lelkületet itt hagyták. Meggyőz-e bennünket?

Biró Tamás

Református lelkész
Mezősas

http://www.haon.hu/npzenvel-formljk-a-nptncosok-mezosas-lelklett/news-20100813-10121062